Legionella

Wetgeving

Wij zorgen ervoor dat onze klanten en partners toegang hebben tot de meest actuele informatie over wettelijke verplichtingen, veiligheidsnormen en best practices. Ons doel is om u te ondersteunen bij het navigeren door de complexe wetgeving, zodat u de juiste maatregelen kunt treffen om te voldoen aan de regels en om een veilige omgeving voor uzelf en anderen te garanderen.

services imageservices image

Waar moet u rekening mee houden?

Het beheren van het risico op legionellabesmetting vereist een proactieve aanpak en grondige kennis van verschillende factoren, waaronder waterinstallatie onderhoud, temperatuurbeheersing, en het regelmatig uitvoeren van risicoanalyses en watermonsters.

Ontdek hoe u legionellarisico's effectief kunt identificeren, beheren en verminderen.

Legionella regulering en zorgplicht

Risico- Inventarisatie en Beheersplan

Een essentieel aspect van de legionella-regulering is de verplichting tot het uitvoeren van een risico-inventarisatie en het hebben van een beheersplan. Deze maatregelen zijn cruciaal om de verspreiding van legionella-bacteriën te voorkomen.

Periodiek watermonsters is eveneens een verplichting. Het niet voldoen aan uw zorgplicht kent hoofdelijke aansprakelijkheid.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Het niet nakomen van de zorgplicht met betrekking tot legionella-regulering kan leiden tot hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor eventuele schade als gevolg van legionella-besmetting bij de eigenaar of gebruiker van het leidingnet ligt.

Nu er steeds meer kennis is op het gebied van legionella stellen waterleidingnetbedrijven (welke u het water leveren) ter eigen bescherming eveneens controles op.

Controles en voorschriften

Voorschriften van de overheid

De ministeries van Leefomgeving en Transport hebben strikte voorschriften opgesteld om legionella-besmetting en de veteranenziekte te voorkomen. Deze voorschriften gelden voor een breed scala aan bedrijven en instellingen, en de overheid hecht hier grote waarde aan.

Verscherpte controles vonden plaats in 2014 omdat bedrijven en instellingen onvoldoende op de hoogte waren of nalatig waren in het naleven van deze voorschriften. In veel gevallen waar een legionella-besmetting wordt herleid tot een installatie waar de zorgplicht is verwaarloosd, blijft de hoofdelijke aansprakelijkheid bij de eigenaar of gebruiker van het leidingnet voor schade als gevolg van legionella-besmetting.

Strengere controles en aansprakelijkheid

Het jaar 2014 zag verscherpte controles vanwege een gebrek aan bewustzijn of nalatigheid bij bedrijven en instellingen. In situaties waarin een legionella-besmetting wordt herleid tot een installatie waar de zorgplicht is verwaarloosd, blijft de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de schade als gevolg van legionella-besmetting bij de eigenaar of gebruiker van het leidingnet.

Tal van bedrijven en instellingen vallen onder deze regelgeving. U kunt uitgebreide informatie over legionella en de bijbehorende wetgeving vinden op www.ilent.nl. Onze adviseurs bij Legionella Wacht staan klaar om u kosteloos van advies te voorzien. Vraag gerust om een gratis toetsing.

Wilt u gebruik maken van onze expertise en ervaren hoe het is om ontzorgd te worden? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies gesprek.

Bel ons gerust op 085 - 8771551

Bedankt! Uw vraag is in goede orde ontvangen. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Oeps! Er is iets verkeerd gegaan. Probeer het opnieuw!
CTA Image